افراد گیاه خوار یا افرادی که تصمیم دارند رژیم گیاه خواری را انجام دهند بهتری است با فواید و مضرات گیاه خواری اشنا شوند.
فواید گیاه خواری:
از آن جایی که بیشتر گیاهخواران از منابع یا غذاهای حیوانی استفاده نمیکنند و نیز با توجه به این که کلسترول یکی از انواع چربیهایی است که تنها در منابع حیوانی وجود دارد، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که سطح کلسترول خون گیاهخواران پایین بوده و این امر میتواند سبب جلوگیری از بیماریهایی همچون فشار خون، انسداد عروق و سکته قلبی شود. امروزه ثابت شده کسانی که به مقدار زیاد از فراوردههای گوشتی بهره میبرند بیشتر مستعد ابتلاء به بیماریهای قلبی، کلیوی و سرطانها هستند.
همچنین کمبود چربی در رژیم گیاهخواری سبب جلوگیری از چاقی و چربی خون و همچنین پیامدهای ناشی از آن از جمله سرطان پروستات میشود و نیز به علت بالا بودن میزان فیبر غذایی از یبوست و بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
پژوهشهای جدید نشان میدهند رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاهخواری میتواند کلید زندگی طولانی باشد. بر طبق این بررسیها، کاهش مصرف مواد پروتئینی مانند گوشت میتواند روند پیر شدن را در انسان کاهش داده و امید به زندگی را نیز به طور قابل توجهی افزایش دهد. دانشمندان سالهاست که اعتقاد دارند رژیمهای غذایی کم کالری که میزان مصرف کالری در آنها تقریباً ۶۰ درصد رژیمهای امروزی است میتواند منجر به افزایش عمر انسانها شود. اما دانشمندان انگلیسی کشف کردند که کلید زندگی طولانی کاهش میزان مصرف پروتئین است و نه کاهش مجموع کالری دریافتی انسانها. به این ترتیب بر اساس کشف جدید، مردم بدون نیاز به کاهش میزان کالری که در طول روز مصرف میکنند میتوانند با مصرف کمتر مواد پروتئینی مانند گوشت، ماهی و… عمر خود را افزایش دهند. دکتر ماتیو پایپر از دانشگاه کالج لندن در این باره گفت: رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاهخواری یکی از روشهای رسیدن به این هدف است. پژوهشهای ما نشان میدهند که کاهش ۳۰ درصدی میزان کالری مصرفی در طول روز میتواند خطر ابتلاء به سرطان و حملات قلبی را نزدیک به ۵۰ درصد کاهش داده و طول عمر انسانها را یک سوم افزایش دهد. دانشمندان با انجام پژوهشهایی روی مگسهای میوه متوجه شدند اسیدهای آمینه تأثیر زیادی روی طول عمر انسانها دارند. به خصوص تغییر در میزان مصرف یک آمینو اسید به نام متیونین بسیار در افزایش طول عمر مؤثر بودهاست. اگرچه بین انسانها و مگسها تفاوتهای زیادی وجود دارد، اما محققان معتقدند نتایج این آزمایشها در دستهٔ عمدهای از حیوانات گوناگون و همچنین روی انسانها صدق میکند. متیونین در شکلگیری بسیاری از پروتئینها لازم است. این ماده به طور طبیعی در غذاهایی مانند ماهی، گوشت و تنقلات وجود دارد.
به باور انجمن تغذیه آمریکا (ADA) رژیمهای غذایی گیاهخواران، شامل گیاهخواران کامل یا وگانها، سالم هستند و نه تنها مواد مغذی لازم برای بدن را تأمین میکنند که در پیشگیری و درمان بیماریهایی همچون چاقی، دیابت و برخی سرطانها سودمندند
دلایل رد گیاه خواری بر اساس گرداوری های صورت گرفته از پی سی پارسی:
به علت عدم مصرف محصولات حیوانی، بخصوص در گیاهخوارانی که از هیچیک از فراورده حیوانی استفاده نمیکنند، احتمال کمبود ویتامینهای ب۱۲ و دی، آهن، روی، کلسیم و آمینواسیدهای ضروری افزایش مییابد و گیاهخواران را نیازمند مصرف مکمل برای جبران این نیازها میکند.
در همه مطالعاتی که در سالهای اخیر برای تایید سودمندی گیاهخواری در مقابل همهچیزخوار انجام گرفته باید توجه کرد که علت اصلی این تفاوتها، مصرف گوشت یا محصولات جانوری نیست بلکه مصرف بالای چربیهای اشباع، کلسترول، خوردن غذاهای ناسالم و فرآوری شده و از همه مهمتر سبک زندگی امروزی، یعنی کم شدن فعالیت بدنی است و مصرف درست و به اندازه پروتئین حیوانی همانند پروتئین گیاهی موجب کاهش وزن، بهبود سلامت ماهیچهها و استخوانها، کاهش فشار خون و دیابت می شود.
بسیاری از محققان بر این عقیدهاند که دلیل اصلی کاهش انواع بیماریهای مزمن در گیاهخواران، صرفا گیاهخواری و پرهیز از محصولات گوشتی نیست، بلکه به این خاطر است که معمولا کسانی که سبک زندگی گیاهخواری را برمیگزینند نگرش متفاوتی به زندگی و سلامت دارند. یعنی به تغذیه خود بیشتر توجه میکنند، محصولات غذایی سالمتری میخورند، بیشتر ورزش میکنند و بیشتراز نوشیدنی الکل و سیگار پرهیز میکنند.
برخی استدلال میکنند که آناتومی بدن انسان از جمله شکل آروارهها و دستگاه گوارش شبیه به جانوران گیاهخوار یا حتی پستانداران گیاهخوار است. اما حیوانات گیاهخوار، لوله گوارش طولانیتری نسبت به همه چیزخواران و گوشتخواران دارند و قادر هستند سلولز (ماده اصلی دیواره سلول گیاهی) را هضم کنند. مطالعات نشان میدهند که اجداد انسان امروزی همهچیزخوار بوده و از تمام محصولات غذایی؛ گوشت، دانههای روغنی، میوه و سبزیجات استفاده میکرده است. یکی از دلایل رشد مغز انسان به نسبت سایر پستانداران از جمله نخستیسانان، به عنوان نزدیکترین راسته جانوری به انسان، مصرف مواد غذایی سرشار از پروتئین بوده است.
به تصور برخی، گیاهخواری میتواند باعث نجات کره زمین و محیط زیست از گرمایش و فرسایش شود. اما اگر تولید صنعتی مواد غذایی برای سیر کردن جمعیت هفت میلیارد نفری جهان با ملاحظات زیستمحیطی همراه نباشد مشکل حل نمیشود. استفاده وسیع از آفتکشها و کودهای شیمیایی، سیستم آبیاری اشتباه و عوامل دیگر هم نقش زیادی در آسیب زدن به منابع کره زمین دارند. به فرض گیاهخوار شدن تمامی ساکنان زمین، باید محصولات حیوانی را با گیاهی جایگزین کرد که خود این گیاهان هم، خاک، آب، منابع کره زمین و زیستگاههایی جانوری را در معرض خطر قرار میدهد.